piątek, 29 maja 2015

Bogracz (zupa gulaszowa)

A może by tak spróbować kuchni z sąsiednich krajów? 
Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Jej podstawowymi
składnikami jest 
smalecmięsopapryka (słodka i ostra) oraz cebula.




Składniki:
  • 2 kiełbasy
  • 25 dag chudego mięsa lub wołowiny 
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 ostrej papryczki chili
  • 4 pieczarki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała cukinia (niekoniecznie)
  • 4 łyżki makaronu 
  • 1 liść laurowy
  • smalec 
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Na smalcu podsmażyć drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i mięso. Dusić 10 minut. 
  2. Dodać paprykę słodką i ostrą, pokrojone również w kostkę pieczarki. Dusić 5 minut. 
  3. Pomidory, pokroić, dodać do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, cukinią. Teraz wrzucić makaron. Doprawić solą, pieprzem i liściem laurowym. Gotować na bardzo wolnym ogniu 10 minut. 
  4. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodać wodę. Dobrze, jeżeli bogracz ma czas ,,odpocząć", bo wtedy jest jeszcze lepszy.


1 komentarz: