wtorek, 16 czerwca 2015

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Czas na przetwory, zaczynamy od dżemów. Proponuję dżem truskawkowo-rabarbarowy. Co prawda rabarbar ma w sobie troszkę goryczy ale idealnie będzie szedł w parze z truskawkami. Taki dżemik zima będzie przypominać nam o bogactwach lata i tych ciepłych dniach.



Składniki:
  • 750 g truskawek
  • 250 g rabarbaru
  • 500 g cukru
  • opakowanie dżemfix 2:1

Przygotowanie:
  1. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki.
  2. Przełożyć do garnka truskawki i pokrojony rabarbar - zagotować.
  3. Do gotujących się owoców wrzucić dżemfix i gotować przez kilka minut.
  4. Dodać cukier, gotować cały czas mieszając - aż zniknie piana.
  5. Gorący dżem umieścić w słoiczkach, dokładnie zakręcić. Słoiki odwrócić
    do góry dnem na 5 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz