Gofry kojarzą mi się z miejscowością Rabka. W dzieciństwie często jeździłam tam do sanatorium a gdy wychodziliśmy w wolnym czasie na spacery na miasto to każdy biegiem biegł do budki w której smażone były gofry. Ciepłe i chrupiące, z cukrem pudrem,
bitą śmietana i owocami jak kto wolał.Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń krówkowy
- 1 szklanka mleka
- 0,75 szklanki wody
Przygotowanie:
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na pianę.
- Żółtak utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać mleko, mąkę, budyń, proszek
do pieczenia natomiast wody dodać tyle,by ciasto nie było zbyt gęste, na koniec dodać
ubitą piane i wymieszać. - Smażyć w gofrownicy ok 4-5 minut.
- Podawać dowolnie z sosami do lodów, bitą śmietaną lub dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz