sobota, 30 maja 2015

Gofry z budyniem krówkowym

Gofry kojarzą mi się z miejscowością Rabka. W dzieciństwie często jeździłam tam do sanatorium a gdy wychodziliśmy w wolnym czasie na spacery na miasto to każdy biegiem biegł do budki w której smażone były gofry. Ciepłe i chrupiące, z cukrem pudrem,
bitą śmietana i owocami jak kto wolał.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń krówkowy
  • 1 szklanka mleka
  • 0,75 szklanki wody


Przygotowanie:
  1. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na pianę.
  2. Żółtak utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać mleko, mąkę, budyń, proszek
    do pieczenia natomiast wody dodać tyle,by ciasto nie było zbyt gęste, na koniec dodać
    ubitą piane i wymieszać.
  3. Smażyć w gofrownicy ok 4-5 minut.
  4. Podawać dowolnie z sosami do lodów, bitą śmietaną lub dżemem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz