sobota, 16 maja 2015

Drożdżowy z poziomkami

Uwielbiam drożdżowe ciasta, przepis na mój placek nie wymaga większego wysiłku, ponieważ ciasto nie wyrabiam rękami
- jak to powinno być, tylko mieszam wszystkie składniki mikserem.
Tak więc nie potrzeba tutaj silnych rąk a jedynie dobrego miksera ;)

Składniki:
  • 6 łyżek oleju
  • ok 50 dag mąki
  • 3 duże jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 dag drożdży + płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • trochę bułki tartej

Przygotowanie:
  1. W misce wymieszaj jajka, cukier, sól, cukier wanilinowy i drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku.
  2. Dodaj olej i mąkę - wymieszaj na gładka masę.
  3. Wlej do formy wyłożonej papierem i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
  4. Owoce oprószyć cukrem oraz 1 łyżką bułki (jeśli są mrożone).
  5. Piec 50 min (dolna grzałka + termoobieg) w nagrzanym piekarniku do 170°C (dolna grzałka + termoobieg). Kilka minut przed końcem podnieść do 180°C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz