wtorek, 12 maja 2015

Sałatka Kebab-Gyros

Sałatkę robiłam na szybkiego i przez to zapomniałam uwiecznić na zdjęciach najważniejszych ujęć
a niestety moja sałatka jest w nieprzeźroczystej misce więc nie widać jej warstw...


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • saszetka przyprawy do gyrosa
  • cebula
  • 8 ogórków konserwowych (średnich)
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • majonez ok 350 ml
  • jogurt naturalny 150 ml
  • ketchup
  • wegeta
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Piersi kroimy w małą kostkę i dokładnie obtaczamy w przyprawie do gyrosa.
    Odstawiamy na godzinę do lodówki, później smażymy mięso na patelni.
  2. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i sparzamy. Ogórki kroimy w kostkę.
    Kapustę kroimy drobno i mieszamy w misce z wegetą oraz pieprzem (nabierze ona dobrego smaku).
  3. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, aż powstanie gładka masa.
  4. Układamy warstwowo składniki w misce: na dno kładziemy mięso, polewamy je ketchupem (ilość wg. uznania),
    na to dodajemy cebulę, ogórki i sos majonezowo-jogurtowy. Następnie kładziemy kukurydzę odsączoną z zalewy i kapustę.
    Na sam koniec polewamy sałatkę jeszcze ketchupem
    .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz