piątek, 8 maja 2015

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem? Chyba każdy pamięta to danie z dzieciństwa...
Jak dla mnie szybko się je robi, nie licząc oczywiście godziny stania przy patelni smażąc je ;)




Składniki:

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki (ok. 30 dag)
  • 3 szklanki mleka z wodą (pół na pół)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1/2 startej gałki muszkatołowej
  • oliwa, olej do smażenia
Masa serowa:
  • 50 dag twarogu z wiaderka
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • cukier wanilinowy

Przygotowanie:
  1. Mąkę mieszać z całymi jajkami i po trochu wlewanym mlekiem z wodą.
    Najpierw łyżką a następnie mikserem.
  2. Dodać sól, gałkę muszkatołową i oliwę.
  3. Ciasto powinno być zupełnie rzadkie, lecz gładkie - bez grudek.
  4. Gdy po dodaniu wody z mlekiem ciasto jest zbyt gęste, można dodać jeszcze trochę wody.
  5. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni.
  6. Ser wymieszać z żurawiną i rodzynkami, posłodzić cukrem wanilinowym do smaku według uznania.
  7. Ja naleśniki składam w trójkąty można zwijać w ruloniki jak kto woli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz