Naleśniki z serem? Chyba każdy pamięta to danie z dzieciństwa...
Jak dla mnie szybko się je robi, nie licząc oczywiście godziny stania przy patelni smażąc je ;)Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki (ok. 30 dag)
- 3 szklanki mleka z wodą (pół na pół)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1/2 startej gałki muszkatołowej
- oliwa, olej do smażenia
- 50 dag twarogu z wiaderka
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
- cukier wanilinowy
Przygotowanie:
- Mąkę mieszać z całymi jajkami i po trochu wlewanym mlekiem z wodą.
Najpierw łyżką a następnie mikserem. - Dodać sól, gałkę muszkatołową i oliwę.
- Ciasto powinno być zupełnie rzadkie, lecz gładkie - bez grudek.
- Gdy po dodaniu wody z mlekiem ciasto jest zbyt gęste, można dodać jeszcze trochę wody.
- Smażyć na mocno rozgrzanej patelni.
- Ser wymieszać z żurawiną i rodzynkami, posłodzić cukrem wanilinowym do smaku według uznania.
- Ja naleśniki składam w trójkąty można zwijać w ruloniki jak kto woli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz