w Polsce cieszy się duża popularnością. Najlepiej smakuje jak odgrzewana również nie traci swojego smaku po zamrożeniu.
Składniki:
- 1/2 kg fasoli piękny Jaś
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 250 g kiełbasy
- 250 g boczku wędzonego lub surowego
- olej do smażenia
- 2 duże cebule
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- majeranek do smaku
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Fasolę zalać ciepłą wodą i odstawić na noc.
- Wodę odlać, fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut). Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
- Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do gotującej się fasoli.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do gotującej się fasoli.
- Pod koniec do fasoli dodać przecier pomidorowy, majeranek, czosnek i pieprz, ewentualnie sól.
- Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.
- Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz