sobota, 12 września 2015

Buraczki tarte na zimę

Polecam przepis na buraczki czerwone w roli głównej, tak zamknięte w słoiku buraczki będą idealnie nadawać się w zime do barszczu czerwonego, bądź do obiadu w wersji na zimno lub ciepło.



Składniki:
  • 4 kg buraczków (już startych)
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek octu
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:
  1. Buraki bez liści ale z ogonkiem umyć i ugotować (w mundurkach).
  2. Ugotowane buraki zalać zimna wodą i obrać ze skórki, zetrzeć na tarce do jarzyn bądź na maszynce elektrycznej.
  3. Do startych buraków dodać cukier, ocet i sól - dokładnie wymieszać i tak przyprawionymi burakami napełniamy słoiki, zostawiając 2 cm od brzegu.
  4. Wytrzeć ranty słoika by nie były zabrudzone, mocno zakręcić i pasteryzować 20 minut.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz