Lekkie ciasto na biszkopcie idealnie nadaje się na letnie upalne dni, ale nikt nie zabrania jeść go cały rok ;) Istnieje również
WERSJA DLA LENIWYCH (bez pieczenia) - na okrągłych biszkopcikach zakupionych w sklepie.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 ml prawdziwego soku malinowego
- 450 ml wody (sok i wodę 450 ml wody (sok i wodę można zastąpić 700 ml napoju o smaku malinowym i kolorze różowym)
- 2 budynie malinowe (bez cukru, po 40 g)
- cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku)
- 300 ml śmietanki kremówki 30% galaretka malinowa + 450 ml wody
- fix do ubijania śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- ok. 240 g delicji malinowych galaretka malinowa
Przygotowanie:
- Ciasto:
Białka ubić ze szczyptą soli. dodać cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodać żółtka. Miksujemy ,aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodać olej, chwilę ucieramy i małymi porcjami dodawać obie mąki z proszkiem,Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C.
-
Masa Budyniowa:
Sok oraz wodę połączyć ze sobą. W ok. 150 ml napoju rozpuścić budynie. Resztę soku zagotować wraz z cukrem.
Następnie wlać rozrobiony budyń i energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie, wlać masę budyniową do formy wyłożonej biszkoptami. Całkowicie wystudzić.
-
Masa Śmietanowa:
Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Studzić do lekkiego stężenia. Następnie kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodać fix wymieszany z cukrem pudrem (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło).
Do śmietanki dodać lekko stężoną galaretkę - delikatnie i krótko miksować do otrzymania gładkiej konsystencji.
Na masę budyniową wyłożyć delicje (galaretką do góry) a na nie wylać masę śmietanową. Umieścić w lodówce do stężenia.
W tym czasie przygotować drugą galaretkę - wystudzić.
Gdy masa zgęstnieję na wierzch ciasta wylać schłodzoną, ale nadal płynną galaretkę.
Chłodzić do momentu całkowitego stężenia.
A.niu, piekny I napewno smakowity wypiek,, zabieram do zbiorow, zycze sukcesow
OdpowiedzUsuńProsze podac wielkosc foremki.
OdpowiedzUsuń