sobota, 4 kwietnia 2015

Ciasto "Fiona"

Kobiecy odpowiednik "Shreka"
Lekkie ciasto na biszkopcie idealnie nadaje się na letnie upalne dni, ale nikt nie zabrania jeść go cały rok ;)  Istnieje również
WERSJA DLA LENIWYCH (bez pieczenia) - na okrągłych biszkopcikach zakupionych w sklepie.






      Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
      Masa Budyniowa:
  • 250 ml prawdziwego soku malinowego
  • 450 ml wody (sok i wodę 450 ml wody (sok i wodę można zastąpić 700 ml napoju o smaku malinowym i kolorze różowym)
  • 2 budynie malinowe (bez cukru, po 40 g)
  • cukier (według uznania, jego ilość powinna być uzależniona od "słodkości" soku)
      Masa Śmietanowa:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30% galaretka malinowa + 450 ml wody
  • fix do ubijania śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • ok. 240 g delicji malinowych galaretka malinowa 

Przygotowanie:

  1. Ciasto:
    Białka ubić ze szczyptą soli. dodać cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijając dodać żółtka. Miksujemy ,aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodać olej, chwilę ucieramy i małymi porcjami dodawać obie mąki z proszkiem,Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą.
    Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok. 35 minut w 180 st. C.

  2. Masa Budyniowa:
    Sok oraz wodę połączyć ze sobą. W ok. 150 ml napoju rozpuścić budynie. Resztę soku zagotować wraz z cukrem.
    Następnie wlać rozrobiony budyń i energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Gdy odrobinę przestygnie, wlać masę budyniową do formy wyłożonej biszkoptami. Całkowicie wystudzić.

  3. Masa Śmietanowa:
    Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Studzić do lekkiego stężenia. Następnie kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodać fix wymieszany z cukrem pudrem (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło).
    Do śmietanki dodać lekko stężoną galaretkę - delikatnie i krótko miksować do otrzymania gładkiej konsystencji.
    Na masę budyniową wyłożyć delicje (galaretką do góry) a na nie wylać masę śmietanową. Umieścić w lodówce do stężenia.
    W tym czasie przygotować drugą galaretkę - wystudzić.
    Gdy masa zgęstnieję na wierzch ciasta wylać schłodzoną, ale nadal płynną galaretkę.
    Chłodzić do momentu całkowitego stężenia.

2 komentarze:

  1. A.niu, piekny I napewno smakowity wypiek,, zabieram do zbiorow, zycze sukcesow

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosze podac wielkosc foremki.

    OdpowiedzUsuń