wtorek, 21 kwietnia 2015

Domowa Pizza

Pizza hmm...każdy ja uwielbia, a najlepsza jest domowej roboty - grube ciasto, składniki według uznania, wszystko czego tylko dusza zapragnie ;)  Jeśli ktoś jest zwolennikiem cienkiego ciasta to składniki na ciasto zmniejszyć o połowę lub zrobić dwie z tego przepisu.







Składniki na ciasto:
  • ok. 3 szklanki mąki
  • 50g drożdży
  • 1 szklanki wody (w tym łyżka mleka)
  • 2 łyżeczka oleju (lub oliwy z oliwek) + na posmarowanie blaszki
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • mocne ręce do wyrobienia ciasta ;)
Składniki na sos:
  • mały przecier pomidorowy
  • 2 łyżki wody (zależy to od gęstości przecieru)
  • przyprawa do pizzy
Ponadto:
  • 30 dag startego sera żółtego 
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/3 puszki groszku
  • 15 dag szynki (ja zawsze daję polędwicę sopocką)
  • 20 dag pieczarek
  • 2 duże cebule





Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, sól i olej umieszczamy w pojemniku na ciasto (np. miseczce) - mieszamy.
  2. Drożdże drobno kruszymy do letniej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy, ciasto na pizzę wymaga dobrego rozrobienia. Jeśli ciasto jest zbyt suche (roluje się jak klocek a wewnątrz widać grudki mąki) należy dodać małe ilości wody i wyrabiać, natomiast jeśli klei się do rąk - ciasto podsypujemy mąką.
  4. Całość odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 60 minut).
  5. Pieczarki kroimy i podsmażamy z cebulką.
  6. Wyrośnięte ciasto układamy na posmarowana olejem blaszkę.
  7. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy polową sera żółtego, następnie układamy pieczarki z cebulką, druga połowa sera, szynka, kukurydza i groszek.
  8. Tak przygotowana pizzę możemy pozostawić jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia lub od razu wsadzić do pieczenia.
  9. Piec w nagrzanym na full piekarniku ok 15 min.
Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz