poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Bananowa babka

Szybkie ciasto, w przygotowaniu jak i jedzeniu.
Uwielbiam je, a przepis mam od swojej koleżanki Gosi ;)





Składniki:
  • 5 bananów
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru ( jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to 1,5 szklanki)
  • cukier walinilowy
  • 2 szklanki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki oleju


Przygotowanie:
  1. Banany obrać ze skórki i wrzucić do miski, rozdrobnić je na kawałki tłuczkiem do ziemniaków
  2. Łączymy składniki mokre: banany, rozbełtane jajka, cukier, cukier wanilinowy, sól i olej
  3. Łączymy składniki suche: mąka, proszek do pieczenia, soda
  4. Na koniec należny połączyć składniki mokre i suche mieszając łyżką
  5. Gotowe ciasto wylewamy do foremki
  6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok 40 minut (wszystko zależny od piekarnika,
    sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest suche jeśli nie musimy piec dłużej)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz