czwartek, 30 kwietnia 2015

Drożdżowe trójkąciki z jabłkami

Uwielbiam drożdżowe bułeczki, a te własnej roboty są najlepsze ;)



Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 50g drożdży
  • 2 żółtka (białka zostawiamy do posmarowania wierzchu)
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 16g cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 80g miekkiego masła
Składanki na nadzienie:
  • 4 średnie jabłka
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny


Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie
    i elastyczne.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę i przykrywamy ściereczką.
  2. Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, dodajemy cynamon, miód i sok z cytryny - mieszamy.
  3. Po godzinie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wałkujemy dosyć cienko.
    Wycinamy kwadraty o wymiarach 10 x 10 cm i nakładamy po łyżeczce nadzienia.
    Rogi zlepiamy aby powstał trójkąt.
  4. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka
    i czekamy ok. 20 min. do napuszenia.
  5. Przed pieczeniem ciasto smarujemy lekko ubitym białkiem z łyżką wody.
  6. Wkładamy do piekarnika na 20 - 25 min. w temp. 180°C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz