niedziela, 11 października 2015

Bitki wołowe w sosie własnym

Dzisiaj polecam bitki wołowe w sosie własnym, bez żadnych sztucznych dodatków, przepis bardzo łatwy. Pamiętajcie - żeby wołowina zmiękła musimy ją dusić długo i powoli.


Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego bez kości
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej 

Przygotowanie:
  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości od 1-2 cm.
  2. Każde z plastrów rozbić tłuczkiem w celu zmiękczenia.
  3. Mięso dokładnie solimy i pieprzymy.
  4. Mięso obsmażyć z obu stron na patelni i przełożyć do garnka, w którym będziemy dusić mięso.
  5. Do garnka z mięsem wlać trochę wody aby dno było przykryte, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez ok 1,5 godziny - do uzyskania miękkich bitek wołowych.
  6. Cebulę pokroić w większe paski i dodać ją do duszonego mięsa pół godziny przed końcem.
  7. Gotowe bitki zagęścić śmietaną i mąką - w osobnym garnuszku wymieszać śmietanę i mąkę z odrobiną sosu z garnka. 
  8. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz