Składniki:
- 500 g mięsa wołowego bez kości
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 3 cebule
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz ziołowy
- olej
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości od 1-2 cm.
- Każde z plastrów rozbić tłuczkiem w celu zmiękczenia.
- Mięso dokładnie solimy i pieprzymy.
- Mięso obsmażyć z obu stron na patelni i przełożyć do garnka, w którym będziemy dusić mięso.
- Do garnka z mięsem wlać trochę wody aby dno było przykryte, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez ok 1,5 godziny - do uzyskania miękkich bitek wołowych.
- Cebulę pokroić w większe paski i dodać ją do duszonego mięsa pół godziny przed końcem.
- Gotowe bitki zagęścić śmietaną i mąką - w osobnym garnuszku wymieszać śmietanę i mąkę z odrobiną sosu z garnka.
- Gotować na małym ogniu przez 2 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz