Składniki:
- 250 g truskawek
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 500 g śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Truskawki zmiksuj jak na koktajl.
- Białka ubij na sztywno ze szczypta soli, dodaj połowę cukry i ubijaj jeszcze chwilę.
- W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z reszta cukru - do białości (na kogiel-mogiel).
- W kolejnej misce ubij na sztywno śmietankę kremówkę.
- Na koniec wymieszaj delikatnie łyżką wszystkie składniki z trzech misek (białka, kogiel-mogiel, ubitą kremówkę) z przygotowanymi wcześniej truskawkami.
- Masę lodowa przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki na 12 godzin.
- Wyjmujemy 10 minut przed podaniem, gdy lody lekko zmiękną, wyjmujemy je łyżka
i przekładamy do pucharków. Dekorujemy bitą śmietaną, świeżymi owocami, sosami itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz