Chili za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna, która drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych ułatwiając trawienie - a więc też ma właściwości sprzyjające odchudzaniu.
Składniki:
Przygotowanie:
- Cytrynę umyć i sparzyć. Obrać ją ze skórki.
- Skórkę z cytryny włożyć do dzbanka i zalać gorąca wodą - odstawić na 15 minut.
- Z obranej cytrynki wycisnąć sok, dodać do dzbanka ze skórką, dodać sok z jabłka i chili.
- Wszystko wymieszać dokładnie.
Na początku zacząć od małej ilości chili, później można stopniowo zwiększać dawkę z 1/4 łyżeczki aż do 1 łyżeczki, żeby organizm mógł się oswoić z ostrym smakiem.
Przy 1/4 łyżki straci się oddech i spali gardło
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, nie łyżki tylko łyżeczki :) mój błąd :)
Usuńale pić to na czo czy w ciagu dnia
OdpowiedzUsuńNa czo to raczej dla hardcorowców :)
UsuńJak komu pasuje, ja między posiłkami piję.
a ten napoj nalezy pic codziennie czy kilka razy na tydz. i jakich efektow mozna sie spodziewac po jakim czasie
OdpowiedzUsuńIle trzeba tego napoju wypic w ciągu dnia?
OdpowiedzUsuńPij gorzałę , będziesz zdrowszy i piękny. Możesz popijać wodą z cytryną , ale nie odwrotnie.
OdpowiedzUsuńTo jest napój podkręcający metabolizm, oczywiście zawsze wszystko z umiarem.
OdpowiedzUsuńWystarczy jedna szklanka dziennie :)
bez racjonalnego żywienia(5 posilków dziennie)/treningu/ruchu/sportu, ruchu nie da nic
OdpowiedzUsuńNazwy nazwami, tak jak suplementy diety na odchudzanie - to rzecz jasna, że ten napój nie zdziała cudów jeśli będziemy siedzieć na czterech literach przed komputerem i nic nie robili. Nazwa jest celowo w nawiasie gdyż chciałam zwrócić uwagę tutaj na właściwości składników napoju, które sprzyjają odchudzaniu.
OdpowiedzUsuń