środa, 24 czerwca 2015

Dżem truskawkowy

Czas na przetwory aby zimą móc delektować się smakiem lata, by choć na chwile poczuć to co minęła a co jeszcze przed nami. A więc zaczynamy od dżemu truskawkowego.


Składniki:
  • 1,5 kg truskawek
  • 4 szklanki cukru (zależy od tego jak słodkie są truskawki)
  • 1/3 szklanki soku z cytryny

Przygotowanie:
                
  1. Truskawki umyj, osusz i obierz szypułki.
  2. Wsyp wszystkie do dużego garnka i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Zagotuj - następnie podgrzewaj przez 10 minut na małym ogniu.
  4. Dodaj cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj stale mieszając, aż cukier się rozpuści.
  5. Ponownie zagotuj - często mieszając duś przez 20-30 minut, zbierając pianę aż dżem nabierze gęstą konsystencje. 
  6. Gorącym dżemem napełnij czyste słoiki. Zakręć i wystudź. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz