Składniki:
na kruche ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g)
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g truskawek
- 4 łodygi rabarbaru
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Kruche ciasto
- Masło pokroić i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami na ciasto.
- Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie - dodać trochę wody.
- Podzielić na części, osobno zawinąć 1/3 i 2/3 w folie spożywczą i zamrozić.
- Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na spód zetrzeć na tarce większa część ciasta (2/3), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
- Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez około 20 minut.
- Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Budyniowa pianka
- Białka ubić na sztywno, powoli łyżka po łyżce dodawać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
- Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się wymieszał.
- Małym strumieniem wlewać olej, miksując do połączenia.
- Na podpieczony zimny spód ciasta ułożyć ubita pianę. Wyrównać i ułożyć owoce.
- Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (1/3).
- Piec w temperaturze 190°C przez około 30-40 minut.
Super ;) czekam na kolejną porcję ciasta ;)
OdpowiedzUsuń