poniedziałek, 22 czerwca 2015

Makaron w sosie szpinakowo-śmietanowym z parówką

Dostałam od kolegi świeży szpinak. Długo zastanawiałam się co z tego wyczarować, postanowiłam zrobić sos z makaronem ponieważ uwielbiam takie dania, a parówka no cóż lubię ją dodawać do różnych dań zamiast mięsa.


Składniki:
  • 250 g makaronu pene
  • 2 parówki
  • 2 pęczki świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:

                                          
  1. Liście szpinaku dokładnie umyć, odciąć stwardniałe łodyżki, odsączyć i ugotować w niewielkiej ilości wody (ze szczyptą soli) na patelni około 5 minut aż szpinak zmięknie. Po tym czasie odcedzić.
  2. Na czystej patelni rozgrzać masło, wrzucić obgotowany szpinak, pokrojone w kosteczkę parówki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy, wymieszać i smażyć całość przez ok 2-3 minuty na niewielkim ogniu.
  3. W pół litrowym garnuszku mieszam mąkę z mlekiem, śmietaną i roztrzepanym jajkiem.
  4. Mieszankę wlać na patelnię za szpinakiem i szybko wymieszać wszystko. Smażyć około 5-6 minut na małym ogniu. Na koniec dodać starty parmezan, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
  5. Tak przygotowany sos mieszam z ugotowanym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz