Składniki:
- 250 g makaronu pene
- 2 parówki
- 2 pęczki świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 50 g startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 3 łyżka mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- sól i pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
- Liście szpinaku dokładnie umyć, odciąć stwardniałe łodyżki, odsączyć i ugotować w niewielkiej ilości wody (ze szczyptą soli) na patelni około 5 minut aż szpinak zmięknie. Po tym czasie odcedzić.
- Na czystej patelni rozgrzać masło, wrzucić obgotowany szpinak, pokrojone w kosteczkę parówki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy, wymieszać i smażyć całość przez ok 2-3 minuty na niewielkim ogniu.
- W pół litrowym garnuszku mieszam mąkę z mlekiem, śmietaną i roztrzepanym jajkiem.
- Mieszankę wlać na patelnię za szpinakiem i szybko wymieszać wszystko. Smażyć około 5-6 minut na małym ogniu. Na koniec dodać starty parmezan, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
- Tak przygotowany sos mieszam z ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz