Składniki:
na kruche ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej
 - 250 g masła lub margaryny, zimnego
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżki cukru pudru
 - 5 żółtek
 
- 5 białek
 - 1 szklanka cukru
 - 16 g cukru wanilinowego
 - 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g)
 - 1/2 szklanki oleju
 
- 300 g truskawek
 - 4 łodygi rabarbaru
 - cukier puder do oprószenia
 
Przygotowanie:
Kruche ciasto
- Masło pokroić i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami na ciasto.
 - Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie - dodać trochę wody.
 - Podzielić na części, osobno zawinąć 1/3 i 2/3 w folie spożywczą i zamrozić.
 - Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Na spód zetrzeć na tarce większa część ciasta (2/3), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
 - Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez około 20 minut.
 - Odstawić do całkowitego wystudzenia.
 
Budyniowa pianka
- Białka ubić na sztywno, powoli łyżka po łyżce dodawać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
 - Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się wymieszał.
 - Małym strumieniem wlewać olej, miksując do połączenia.
 - Na podpieczony zimny spód ciasta ułożyć ubita pianę. Wyrównać i ułożyć owoce.
 - Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (1/3).
 - Piec w temperaturze 190°C przez około 30-40 minut.
 


Super ;) czekam na kolejną porcję ciasta ;)
OdpowiedzUsuń