niedziela, 14 czerwca 2015

Lody śmietankowo-truskawkowe

Sezon na truskawki trwa, potraw z truskawek można wiele zrobić a co powiecie tym razem na domowe lody? Nie potrzeba nam specjalnej maszynki do robienia lodów, wystarczy że masz mikser i do dzieła ;)




Składniki:
  • 250 g truskawek 
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 500 g śmietany kremówki


Przygotowanie:
  1. Truskawki zmiksuj jak na koktajl.
  2. Białka ubij na sztywno ze szczypta soli, dodaj połowę cukry i ubijaj jeszcze chwilę.
  3. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z reszta cukru - do białości (na kogiel-mogiel).
  4. W kolejnej misce ubij na sztywno śmietankę kremówkę.
  5. Na koniec wymieszaj delikatnie łyżką wszystkie składniki z trzech misek (białka, kogiel-mogiel, ubitą kremówkę) z przygotowanymi wcześniej truskawkami.
  6. Masę lodowa przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki na 12 godzin.
  7. Wyjmujemy 10 minut przed podaniem, gdy lody lekko zmiękną, wyjmujemy je łyżka
    i przekładamy do pucharków. Dekorujemy bitą śmietaną, świeżymi owocami, sosami itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz