piątek, 12 czerwca 2015

Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa

Domowy napój na upalne dni - możesz go przygotować sama, wystarczy trochę czasu aby móc później delektować się wyśmienitym smakiem, którego nie znajdziecie w żadnym napoju kupionym w sklepie.



Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3 szklanki pokrojowych truskawek
  • 4 łyżki miodu
  • 1 l wody mineralnej
  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

                                       
  1. Rabarbar umyj, pokrój na małe kawałki i przełóż do garnka.
  2. Dodaj truskawki, cukier, miód. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły. Gdy owoce się rozpadną i będą przypominały papkę wyłącz i pozostaw do wystygnięcia. 
  3. Następnie przetrzyj dokładnie przez sito.
  4. Sok, który zostanie zalej wodą mineralną, rozpuść w niej galaretkę, dodaj do smaku sok z cytryny,
    plasterek cytryny, kawałki truskawek, ewentualnie dosłódź. Odstaw do lodówki.
  5. Przed podaniem dodaj kostki lodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz