sobota, 13 czerwca 2015

Kruche ciasto truskawkowo-rabarbarowe z budyniową pianką

Rabarbar jak każdemu kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, jadło się go tylko z cukrem i nie pamiętam abym jadła go w innej pistacji. Będąc nastolatką dopiero zauważyłam, że rabarbar ma duże zastosowanie w kuchni. ja jednak najbardziej uwielbiam go jako dodatek do ciast.



 Składniki:
   
      na kruche ciasto
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
      delikatna budyniowa pianka
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru wanilinowego 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g)
  • 1/2 szklanki oleju
      dodatkowo
  • 300 g truskawek
  • 4 łodygi rabarbaru
  • cukier puder do oprószenia 


Przygotowanie:

Kruche ciasto

  1. Masło pokroić i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami na ciasto.
  2. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie - dodać trochę wody.
  3. Podzielić na części, osobno zawinąć 1/3 i 2/3 w folie spożywczą i zamrozić.
  4. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Na spód zetrzeć na tarce większa część ciasta (2/3), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
  6. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez około 20 minut.
  7. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Budyniowa pianka
  1. Białka ubić na sztywno, powoli łyżka po łyżce dodawać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
  2. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się wymieszał.
  3. Małym strumieniem wlewać olej, miksując do połączenia.
  4. Na podpieczony zimny spód ciasta ułożyć ubita pianę. Wyrównać i ułożyć owoce.
  5. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (1/3).
  6. Piec w temperaturze 190°C przez około 30-40 minut.

1 komentarz: