czwartek, 13 sierpnia 2015

Pizzowy wieniec

Gdzieś na internecie znalazłam zdjęcie z takim pomysłem, a że u mnie w domu wszyscy uwielbiają domową pizze postanowiłam zrobić takie "małe" co nie co :)


Składniki:

na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 500 g mąki pszennej
nadzienie:

        
  • ketchup (może być przecier pomidorowy)
  • 100 g wędliny
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 papryki
  • 100 g żółtego sera
  • kukurydza
  • przyprawa do pizzy

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem
  2. Do miski wsypać mąkę dodać olej, sól, jajko i rozpuszczone drożdże z mlekiem
  3. Wyrobić ciasto i przełożyć je na lekko wysypaną mąką stolnicę
  4. Rozwałkować na prostokąt mniej więcej wielkości 30 x 40 cm.
  5. Ciasto posmarować ketchupem na to ułożyć pokrojona wędlinę, cebulę paprykę oraz kukurydze i starty ser, posypać przyprawą do pizzy
  6. Całość zwinąć tak jak zwija się roladę
  7. Przenieść na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  8. Na blaszce zwinąć w kształt koła i naciąć na kilkucentymetrowe kawałki (nie rozsuwać ich)
  9. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
  10. Tak przygotowany wieniec zostawić na 30 minut do wyrośnięcia
  11. Po tym czasie pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz