Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Jej podstawowymi
składnikami jest smalec, mięso, papryka (słodka i ostra) oraz cebula.
Składniki:
- 2 kiełbasy
 - 25 dag chudego mięsa lub wołowiny
 - 1 duża cebula
 - 5 ząbków czosnku
 - 1/2 czerwonej słodkiej papryki
 - 1/2 ostrej papryczki chili
 - 4 pieczarki
 - 2 średnie ziemniaki
 - 1 puszka pomidorów
 - 1 mała cukinia (niekoniecznie)
 - 4 łyżki makaronu
 - 1 liść laurowy
 - smalec
 - sól, pieprz
 
Przygotowanie:
- Na smalcu podsmażyć drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i mięso. Dusić 10 minut.
 - Dodać paprykę słodką i ostrą, pokrojone również w kostkę pieczarki. Dusić 5 minut.
 - Pomidory, pokroić, dodać do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, cukinią. Teraz wrzucić makaron. Doprawić solą, pieprzem i liściem laurowym. Gotować na bardzo wolnym ogniu 10 minut.
 - Jeżeli zupa jest za gęsta, dodać wodę. Dobrze, jeżeli bogracz ma czas ,,odpocząć", bo wtedy jest jeszcze lepszy.
 


Wygląda smacznie ;) ciekawe jak samakuje...
OdpowiedzUsuń