wtorek, 26 maja 2015

Domowe zapiekanki

Jak byłam mała to mama często robiła nam zapiekanki na chlebie. Dzisiaj obchodzimy Dzień Matki, postanowiłam przy okazji
przypomnieć sobie smak dzieciństwa... ciepłe chrupiące zapiekanki to jest to ;)
Składniki:
  • 6 kromek chleba wieloziarnistego
  • 6 plasterków szynki
  • 12 plasterków sera
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • margaryna do smażenia
  • wegeta
  • przyprawa do pizzy
  • opcjonalnie majonez, ketchup
Przygotowanie:
  1. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w dość duże kawałki, cebule pokroić w paski. Wszystko podsmażyć na patelni z odrobiną margaryny,posypać do smaku wegetą.
  2. Na kromki układamy: najpierw pieczarki z cebulą, następnie szynka i ser. Całość posypujemy do smaku przyprawą do pizzy.
  3. Tak przygotowane kanapeczki zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez
    około 10 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz