Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Jej podstawowymi
składnikami jest smalec, mięso, papryka (słodka i ostra) oraz cebula.
Składniki:
- 2 kiełbasy
- 25 dag chudego mięsa lub wołowiny
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 czerwonej słodkiej papryki
- 1/2 ostrej papryczki chili
- 4 pieczarki
- 2 średnie ziemniaki
- 1 puszka pomidorów
- 1 mała cukinia (niekoniecznie)
- 4 łyżki makaronu
- 1 liść laurowy
- smalec
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na smalcu podsmażyć drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i mięso. Dusić 10 minut.
- Dodać paprykę słodką i ostrą, pokrojone również w kostkę pieczarki. Dusić 5 minut.
- Pomidory, pokroić, dodać do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, cukinią. Teraz wrzucić makaron. Doprawić solą, pieprzem i liściem laurowym. Gotować na bardzo wolnym ogniu 10 minut.
- Jeżeli zupa jest za gęsta, dodać wodę. Dobrze, jeżeli bogracz ma czas ,,odpocząć", bo wtedy jest jeszcze lepszy.
Wygląda smacznie ;) ciekawe jak samakuje...
OdpowiedzUsuń