Dla tych co uwielbiają kebaba polecam domową wersję w postaci zapiekanki. Idealnie nadaje się na obiad jak i na kolacje :)
Składniki:
- 1 przyprawa kebab/gyros
 - 2 filety z piersi kurczaka - około 50-60 dag
 - 2 woreczki ryżu
 - 1 słodka papryka czerwona
 - 5 sztuk ogórków korniszonów
 - 6 łyżek majonezu,
 - 6 łyżek ketchupu
 - żółty ser w kostce - 30 dag / lub w plastrach
 - mała puszka kukurydzy konserwowej
 - 1 cebula
 - olej do podsmażenia mięsa
 
Przygotowanie:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Wysypać na  miskę lub naczynie żaroodporne, by chwilę przestygł. Dodać odsączoną  kukurydzę i łyżkę przyprawy, dokładnie wymieszać. Ułożyć ciasno na  spodzie naczynia. 
 -           Mięso i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu razem z  resztą przyprawy. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Korniszony  posiekać w talarki, odsączyć, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
 -           Ryż posmarować warstwą ketchupu, położyć połowę sera. Na to  położyć paprykę i ogórki, następnie mięso z cebulą i warstwę majonezu.  Położyć resztą sera.
 -           Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni do rozpuszczenia sera - około 20 minut.
Smacznego.
 

zaraz bede robic mysle ze bedzie smakowalo
OdpowiedzUsuń