do pracy bądź dla dzieci do szkoły ;)
Składniki:
CIASTO:
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5l ciepłej wody
- 0,5 kostki świeżych drożdży
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- cukier, sól, szczypta
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- przyprawa do pizzy
- 1 jajko
- 15 dkg sera żółtego
- 20 dkg pieczarek
- 2 średnie cebule
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Pozostałe składniki na ciasto wymieszać powoli dodawać
wodę i wyrabiać ciasto. Ciasto
odstawić na 30 min do wyrośnięcia
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Wlać na patelnię, doprowadzić do wrzenia i dusić przez 10-15 min ( aż
sos nieco zgęstnieje ). Pod koniec doprawić do smaku.
W wersji dla leniwych - wymieszać przecier pomidorowy z przyprawą do pizzy.
Z ciasta urywać kawałki wielkości jajka. Chwilkę wyrabiać w
rękach i formować okrągłe placuszki grubości ok. 1 cm. Układać na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 10
min do ponownego wyrośnięcia.
Pieczarki umyć, pokroić na kawałki i lekko poddusić z pokrojoną na małe kawałki cebulą.
Jajko rozbełtać. Każdy placuszek lekko nacisnąć dłonią, żeby
powstało lekkie wgłębienie. Posmarować jajkiem, sosem, położyć pieczarki i posypać serem
startym na dużych oczkach.
Piec 15 min w temperaturze 170 stopni. Można jeść na ciepło i na zimno
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz