środa, 15 kwietnia 2015

Pizzerinki

Domowa pizzerinka nadaje się idealnie na różne imprezy,
do pracy bądź dla dzieci do szkoły ;)





Składniki:
CIASTO: 
  • 1 kg mąki pszennej
  • 0,5l ciepłej wody
  • 0,5 kostki świeżych drożdży
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
SOS:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • cukier, sól, szczypta 
SOS: (wersja dla leniwych)
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do pizzy
PONADTO:
  • 1 jajko
  • 15 dkg sera żółtego
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 średnie cebule

Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Pozostałe składniki na ciasto wymieszać powoli dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Ciasto odstawić na 30 min do wyrośnięcia
Wszystkie składniki sosu zmiksować blenderem na jednolitą masę. Wlać na patelnię, doprowadzić do wrzenia i dusić przez 10-15 min ( aż sos nieco zgęstnieje ). Pod koniec doprawić do smaku.
W wersji dla leniwych - wymieszać przecier pomidorowy z przyprawą do pizzy.
Z ciasta urywać kawałki wielkości jajka. Chwilkę wyrabiać w rękach i formować okrągłe placuszki grubości ok. 1 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do ponownego wyrośnięcia.
Pieczarki umyć, pokroić na kawałki i lekko poddusić z pokrojoną na małe kawałki cebulą.
Jajko rozbełtać. Każdy placuszek lekko nacisnąć dłonią, żeby powstało lekkie wgłębienie. Posmarować jajkiem, sosem, położyć pieczarki i posypać serem startym na dużych oczkach.
Piec 15 min w temperaturze 170 stopni. Można jeść na ciepło i na zimno

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz