czwartek, 2 kwietnia 2015

Zapiekanka warstwowa gyros - kebab


Dla tych co uwielbiają kebaba polecam domową wersję w postaci zapiekanki. Idealnie nadaje się na obiad jak i na kolacje :)





Składniki:
  • 1 przyprawa kebab/gyros
  • 2 filety z piersi kurczaka - około 50-60 dag
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 słodka papryka czerwona
  • 5 sztuk ogórków korniszonów
  • 6 łyżek majonezu,
  • 6 łyżek ketchupu
  • żółty ser w kostce - 30 dag / lub w plastrach
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • olej do podsmażenia mięsa

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Wysypać na miskę lub naczynie żaroodporne, by chwilę przestygł. Dodać odsączoną kukurydzę i łyżkę przyprawy, dokładnie wymieszać. Ułożyć ciasno na spodzie naczynia.
  2. Mięso i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu razem z resztą przyprawy. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Korniszony posiekać w talarki, odsączyć, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Ryż posmarować warstwą ketchupu, położyć połowę sera. Na to położyć paprykę i ogórki, następnie mięso z cebulą i warstwę majonezu. Położyć resztą sera.
  4. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni do rozpuszczenia sera - około 20 minut.

    Smacznego.

1 komentarz: