Dla tych co uwielbiają kebaba polecam domową wersję w postaci zapiekanki. Idealnie nadaje się na obiad jak i na kolacje :)
Składniki:
- 1 przyprawa kebab/gyros
- 2 filety z piersi kurczaka - około 50-60 dag
- 2 woreczki ryżu
- 1 słodka papryka czerwona
- 5 sztuk ogórków korniszonów
- 6 łyżek majonezu,
- 6 łyżek ketchupu
- żółty ser w kostce - 30 dag / lub w plastrach
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- olej do podsmażenia mięsa
Przygotowanie:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko. Wysypać na miskę lub naczynie żaroodporne, by chwilę przestygł. Dodać odsączoną kukurydzę i łyżkę przyprawy, dokładnie wymieszać. Ułożyć ciasno na spodzie naczynia.
- Mięso i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu razem z resztą przyprawy. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Korniszony posiekać w talarki, odsączyć, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ryż posmarować warstwą ketchupu, położyć połowę sera. Na to położyć paprykę i ogórki, następnie mięso z cebulą i warstwę majonezu. Położyć resztą sera.
- Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni do rozpuszczenia sera - około 20 minut.
Smacznego.
zaraz bede robic mysle ze bedzie smakowalo
OdpowiedzUsuń