Składniki na ciasto:
- ok. 3 szklanki mąki
- 50g drożdży
- 1 szklanki wody (w tym łyżka mleka)
- 2 łyżeczka oleju (lub oliwy z oliwek) + na posmarowanie blaszki
- 2/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- mocne ręce do wyrobienia ciasta ;)
- mały przecier pomidorowy
- 2 łyżki wody (zależy to od gęstości przecieru)
- przyprawa do pizzy
- 30 dag startego sera żółtego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/3 puszki groszku
- 15 dag szynki (ja zawsze daję polędwicę sopocką)
- 20 dag pieczarek
- 2 duże cebule
Sposób przygotowania:
- Mąkę, sól i olej umieszczamy w pojemniku na ciasto (np. miseczce) - mieszamy.
- Drożdże drobno kruszymy do letniej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy, ciasto na pizzę wymaga dobrego rozrobienia. Jeśli ciasto jest zbyt suche (roluje się jak klocek a wewnątrz widać grudki mąki) należy dodać małe ilości wody i wyrabiać, natomiast jeśli klei się do rąk - ciasto podsypujemy mąką.
- Całość odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 60 minut).
- Pieczarki kroimy i podsmażamy z cebulką.
- Wyrośnięte ciasto układamy na posmarowana olejem blaszkę.
- Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy polową sera żółtego, następnie układamy pieczarki z cebulką, druga połowa sera, szynka, kukurydza i groszek.
- Tak przygotowana pizzę możemy pozostawić jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia lub od razu wsadzić do pieczenia.
- Piec w nagrzanym na full piekarniku ok 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz