Uwielbiam drożdżowe bułeczki, a te własnej roboty są najlepsze ;)
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki maki pszennej
- 50g drożdży
- 2 żółtka (białka zostawiamy do posmarowania wierzchu)
- 2 czubate łyżki cukru
- 16g cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 80g miekkiego masła
- 4 średnie jabłka
- płaska łyżeczka cynamonu
- łyżeczka płynnego miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie
i elastyczne.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę i przykrywamy ściereczką. - Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, dodajemy cynamon, miód i sok z cytryny - mieszamy.
- Po godzinie ciasto ponownie krótko wyrabiamy i wałkujemy dosyć cienko.
Wycinamy kwadraty o wymiarach 10 x 10 cm i nakładamy po łyżeczce nadzienia.
Rogi zlepiamy aby powstał trójkąt. - Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka
i czekamy ok. 20 min. do napuszenia. - Przed pieczeniem ciasto smarujemy lekko ubitym białkiem z łyżką wody.
- Wkładamy do piekarnika na 20 - 25 min. w temp. 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz