piątek, 2 października 2015

Sos majonezowo - czosnkowy

Sos idealnie nadaje się do dań z grilla, do pizzy, do frytek... No tak frytki to nasza ulubiona potrawa z ziemniaków w domu, najlepiej podawana z różnymi sosami nie koniecznie z mięsem i surówką. Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu i świetnie smakuje.


Składniki:
    
  • 4 łyżki majonezu
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki (świeżej lub suszonej, można zastąpić też koperkiem)
  • opcjonalnie sól do smaku

Przygotowanie:
  1. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  2. Majonez wymieszać ze śmietaną.
  3. Dodać czosnek i posiekana pietruszkę
  4. Doprawić solą do smaku.
  5. Odstawić na 10 minut aby sos przeszedł aromatem czosnku.






2 komentarze: