Składniki:
- 4 kg ogórków
- 1 szklanka soli
- 4 czerwone papryki
- 1/2 kg cebuli
zalewa:
- 1l wody
- 2,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki octu
- łyżka ziaren ziela angielskiego
- łyżka curry
Przygotowanie:
- Ogórki umyć (nie obierać!), pokroić w plastry i wymieszać z 1/2 szklanki soli. Odstawić na 3 godziny, odsączyć.
- Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plastry lub kostkę (według uznania). Wymieszać z 1/4 szklanki soli i odstawić na 2 godziny, odsączyć.
- Cebulę obierać, pokroić w pół talarki i wymieszać z 1/4 szklanki soli i odstawić na 2 godziny, odsączyć.
- Składniki zalewy zagotować i lekko wystudzić. Dodać warzywa i wymieszać.
- Sałatkę przekładać do słoików i pasteryzować 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz