Składniki:
na ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
- 500 g mąki pszennej
- ketchup (może być przecier pomidorowy)
- 100 g wędliny
- 1 czerwona cebula
- 1/2 papryki
- 100 g żółtego sera
- kukurydza
- przyprawa do pizzy
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem
- Do miski wsypać mąkę dodać olej, sól, jajko i rozpuszczone drożdże z mlekiem
- Wyrobić ciasto i przełożyć je na lekko wysypaną mąką stolnicę
- Rozwałkować na prostokąt mniej więcej wielkości 30 x 40 cm.
- Ciasto posmarować ketchupem na to ułożyć pokrojona wędlinę, cebulę paprykę oraz kukurydze i starty ser, posypać przyprawą do pizzy
- Całość zwinąć tak jak zwija się roladę
- Przenieść na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Na blaszce zwinąć w kształt koła i naciąć na kilkucentymetrowe kawałki (nie rozsuwać ich)
- Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Tak przygotowany wieniec zostawić na 30 minut do wyrośnięcia
- Po tym czasie pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz